Ervaringen

Toen ik een aantal jaar geleden overspannen werd, kwam ik er achter dat mijn vader Daan ruim 30 jaar geleden op exact dezelfde leeftijd ook overspannen was geworden. Hij werd vervolgens manisch, raakte zijn baan kwijt, richtte in korte tijd verschillende bedrijven op en kocht ons gezin de bijstand in. Mijn moeder vocht voor ons gezin, maar verloor het uiteindelijk van de ziekte van mijn vader. Hij werd met de diagnose manisch depressief opgenomen in een psychiatrische inrichting, werd dakloos en leefde tussen de Groningse zwervers verder onder de naam Engel. Mijn ouders scheidden en na anderhalf jaar zonder contact met mijn vader veranderde ik mijn achternaam in die van mijn moeder.

Net als 30 jaar geleden rust er helaas nog steeds een enorm stigma op psychische aandoeningen.

In Ver van Daan onderzoek ik hoe mijn vader manisch depressief werd en of ik de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen door zijn ziekte voor het eerst in 30 jaar binnen ons gezin bespreekbaar te maken. Sinds ik besloot een documentaire over mijn manisch depressieve vader te maken, bleek bijna iedereen die ik erover vertelde ook iemand met een psychische aandoening in zijn of haar nabije omgeving te hebben. En bleek dit bijna altijd een moeilijk bespreekbaar onderwerp te zijn. Net als 30 jaar geleden rust er helaas nog steeds een enorm stigma op psychische aandoeningen.

 

Naast mijn zoektocht naar de ziekte van mijn vader ben ik daarom ook wat onderzoek gaan doen naar dit stigma. Ruim 40% van de mensen krijgt ooit een psychische aandoening. En iedereen krijgt er in zijn leven een keer direct of indirect mee te maken. Stigma is één van de belangrijkste problemen die mensen met psychische problemen ervaren. Hoewel bijna iedereen een goede beschrijving van psychische aandoeningen kan geven, praat slechts een op de drie mensen erover met een ander of met een patiënt. Terwijl het aangaan van het gesprek juist de eerste belangrijke stap is om dit stigma tegen te gaan.

Anderen te inspireren ook het gesprek aan te gaan.

Ik ben erg blij met de uitzenddatum van 30 december. Juist deze (donkere) december familiemaand is een mooi moment om verlichting te brengen door de bekende olifant de kamer uit te jagen en het gesprek aan te gaan. Naast mijn persoonlijke doel om de ziekte van mijn vader binnen ons gezin bespreekbaar te maken, hoop ik dan ook met de documentaire het stigma rond psychische aandoeningen tegen te gaan en anderen te inspireren ook het gesprek aan te gaan.

Meer informatie over stigma rond psychische aandoeningen en wat jij kan doen om dit tegen te gaan kan je vinden op www.samensterkzonderstigma.nl


Roderik Schaepman